De lening – Deel 1

Gisterenavond hadden we een afspraak met onze bank om eens de mogelijkheden te overlopen voor een hypothecaire lening. 2u later zijn we buiten gestapt met een hoop tabellen, formules en berekeningen.

En daar zitten dingen tussen waar ik nog nooit van heb gehoord of zelfs niet wist dat mogelijk was. Vooral naar fiscale optimalisatie waren die exotische formules zeer interesant. OK… daar heb je elke maand weinig aan maar op het einde van de rit (na 30 jaar) kan dit tot 20.000 EUR verschil uitmaken dat je zelf minder moet betalen aan de totale leningskost. Toch al eens de moeite om over na te denken.

Als ik de gemiddelde rentevoet op dit ogenblik bekijk, dan kan ik vaststellen dat we bij onze bank een zeer deftige rentevoet hebben gekregen. Zaterdag hebben een afspraak bij een andere bank. We zijn benieuwd.

Ze raadde ons echter aan dit even te laten bezinken. De rentevoeten zijn volop aan het zakken en ze zijn nog niet aan de bodem. Het systeem werkte gisteren nog met de oude rentevoet. De nieuwe rentevoet was lager dan de maximale korting die ze kon inbrengen in het systeem en bijgevolg kon ze deze dus nog niet berekenen. Maar ze heeft ons mailadres genoteerd en ging ons op de hoogte houden van de evolutie.