BTW-verlaging naar 6% is er!

Ja, het heeft even geduurd maar het relanceplan van de regering is eindelijk verschenen in het Staatsblad vorige week. Wil zeggen dat de BTW-verlaging van 21% naar 6% op een schijf van € 50.000,- dus een feit is. Is toch een mooie bonus van € 7.500,-.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Confederatie Bouw.

Om aanspraak te kunnen maken op deze verlaging is het wel nodig om afhankelijk van je situatie een formulier in te vullen en te laten valideren door de lokale belastingsadministratie:

 • Formulier 121.1 : Verklaring 6% BTW – woningbouw
 • Formulier 121.2 : Verklaring 6% BTW – aankoop woning

Beide formulieren kan je downloaden op de MyMinFin website. Daar kan je beide formulieren zoeken door volgende zaken in te geven in  de searchengine:

– Administratie: AAFisc – B.T.W.
– Identificatienummer: 121.1 (of 121.2)

Deze formulieren dient men in te vullen en te overhandigen op het controlekantoor van de BTW van de gemeente waar de woning wordt gebouwd. Weet je niet welk kantoor dit is, dan kan je via http://annuaire.fiscus.fgov.be/qw/inputcom.php gaan opzoeken waar je juist moet zijn.

Vak D vul je NIET in bij het indienen van het formulier. Op het kantoor wordt dit formulier afgestempeld en krijg je een referentienummer. Nadat je dit hebt gekregen, maak je voor elke aannemer een copie van het origineel en vul je daar Vak D in met de gegevens van de aannemer. Dit overhandig je dan aan de aannemer.

2 thoughts on “BTW-verlaging naar 6% is er!

 • Saturday, 28 March, 2009 at 19:28
  Permalink

  Het bedrag in vak D is het bedrag dat je effectief wenst te laten factureren aan 6%. Indien je dus meerdere van die formulieren invult, dan moet je zelf zien dat de som van alle bedragen in dat vak van alle formulieren tesamen niet hoger is als 50.000 EUR. Als de factuur dan hoger is als het bedrag dat je op het formulier hebt vermeld, dan zal je waarschijnlijk een gesplitste factuur krijgen (deel aan 6%, deel aan 21%).

 • Friday, 27 March, 2009 at 15:18
  Permalink

  hey, ivm dat btw formulier.

  weet jij dan wat je bij het bedrag in Vak D moet invullen vul je telkens 50.000 in over verreken je dit bij elke aannemer?

Comments are closed.